Transparantie in de schoenenindustrie

Shoestainable wil graag dat alle bedrijven transparant zijn over hun productieproces en hun beleid en doelen met betrekking tot duurzaamheid (mensen, milieu en klimaat), zodat je als consument weet wat je koopt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk zal leiden tot een betere productie. Neem bijvoorbeeld de truien van angorawol: veel mensen hadden een trui van angorawol gekocht, maar eind 2013, toen er een filmpje rondging met beelden van hoe het konijn levend werd geplukt, werd iedereen er zich opeens bewust van en kwam het groot in het nieuws. Het resultaat was dat niemand meer gezien wilde worden in zo’n trui en dat grote ketens als H&M het niet meer willen verkopen (http://nos.nl/artikel/589223-hm-stopt-definitief-met-angora.html).

De productie van schoenen

Ook de productie van schoenen is verre van duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat er voor jouw schoenen misschien wel regenwoud in Brazilië gekapt is? Misschien wel door slaven? Een paar schoenen en iemand die als slaaf gehouden wordt om het regenwoud te kappen: het zijn dingen die je niet zo één twee drie met elkaar in verband brengt. Toch hebben ze met elkaar te maken. Zo spelen er veel dingen in het productieproces van schoenen waar misschien nog nooit bij stil gestaan hebt. Hieronder vind je een overzicht van de keten. Van koe, tot leren schoen.

Het maken van leer

De schoenenketen begint, voor leren schoenen althans, bij de boerderijen waar runderen gehouden worden en waar de huiden voor het leer vandaan komen. Dat kan dus uit Brazilië, zijn, van een veehouderij waarvoor het regenwoud gekapt is. Mogelijk door slaven. Volgens MVO Nederland komen de meeste koeienhuiden China, India en Brazilië. India en China zijn ook grote producenten van leer, maar er worden ook veel huiden getransporteerd en in een ander land verwerkt. Bij het looien van leer worden op grote schaal potentieel gevaarlijke chemicaliën gebruikt, waarbij arbeiders vaak met gebrekkige bescherming aan bloot worden gesteld. In kleine looierijen zijn de veiligheidsmaatregelen vaak slechter dan in de grote looierijen, ook worden hier relatief de meeste kinderen aan het werk gezet. Het resultaat van de slechte arbeidsomstandigheden zijn allergieën, huidaandoeningen en problemen met de luchtwegen. Bekijk dit filmpje over de schrijnende situatie in een leerlooierij in India.

Uit een rapport van SOMO blijkt dat in productielanden als Brazilië, China, India en Vietnam kinderarbeid voorkomt bij de productie van leer en schoenen. Onder andere voor grote internationale merken, die bestemd zijn voor de Europese markt.

Het maken van schoenen

Ook bij het maken van schoenen worden veel onderdelen uitbesteed. Uit het rapport van SOMO blijkt dat ook hier bij het uitbesteden aan kleinere werkplaatsen de meeste kinderarbeid voorkomt. Maar ook voor volwassen arbeiders is het niet altijd een pretje om in een schoenenfabriek te werken. Arbeiders in de kledingsector verdienen lang niet altijd het minimumloon. En als ze dit wel verdienen, is het bijna nooit genoeg om van te leven. Genoeg redenen om te vragen om transparantie! Als je wil dat je schoenen door volwassenen gemaakt worden, voor een eerlijk loon en van leer waarvoor zo min mogelijk chemicaliën gemaakt zijn, steun dan Shoestainable door de petitie te tekenen. Mocht je je afvragen hoe goed jouw favoriete merk scoort op al deze punten, kijk dan eens op www.rankabrand.com.