Sustainable Leather Award beloont innovaties in duurzaam leer

Sustainable Leather Award 2015

Ondernemers kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen

Duurzame initiatieven in de Nederlandse leersector maken kans op de nieuwe ´Sustainable Leather Award´. Voor het eerst worden hiermee leerinnovaties beloont met een positief effect op mensen, dieren en het milieu in ontwikkelingslanden. De prijs is in het leven geroepen door Hivos/Stop Kinderarbeid, SLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. Ondernemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. De prijs wordt uitgereikt op 1 oktober 2015.

De Nederlandse leersector ziet steeds meer initiatieven om de sector eerlijker en duurzamer te maken: diervriendelijke veeteelt, bestrijding van kinderarbeid, verbeterde werkomstandigheden, looimethodes met minder schadelijke chemicaliën, water-, energie- en zoutbesparing, recycling van (gebruikt) leer, biologisch afbreekbaar leer en meer.

Deze innovaties zijn hard nodig ook, want veel van het leer dat nu in de winkels ligt kan nog een stuk duurzamer. Achter een mooie leren schoen, tas of stoel gaat vaak nog een wereld van problemen schuil. Denk aan dierenleed, uitbuiting, kinderarbeid, watervervuiling, drinkwaterbesmetting, giflozingen, ontbossing en klimaatverandering.

“Duurzaamheid was in de leersector tot voor kort een nauwelijks gebruikte term”, vertelt Marja Baas, sectormanager Leer bij MVO Nederland. “Over textiel en bont heeft iedereen een mening, maar over duurzaam leer hoorde je weinig. De Sustainable Leather Award wil de pioniers belonen en modemerken, leerbedrijven, ontwerpers en retailers inspireren over te stappen op duurzaam en eerlijk gemaakt leer.”

Meedoen

Leerlooiers, designers, modemerken, winkeliers en andere ondernemers met een idee voor duurzaam leer kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op mvonederland.nl/sustainable-leather-award. De inschrijving sluit op 31 mei 2015. Op de website omschrijven ondernemers hun initiatief. Alle inzendingen worden vervolgens beoordeeld op duurzame impact, ontwikkelingsfase, traceerbaarheid, bewustwording en potentie voor opschaling.

Uit de inzendingen die voldoen aan de criteria selecteert een vakjury drie ondernemers die hun idee mogen presenteren op het landelijke leersectorevenement van MVO Nederland, op 1 oktober 2015. Op dit evenement zullen de jury en het publiek gezamenlijk een winnaar aanwijzen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 5.000.

Wie kan zich aanmelden?

Nederlandse ondernemers en ondernemingen van groot tot klein kunnen zich kandidaat stellen voor de prijs. Dat mag ook samen met een buitenlandse zakenpartner. Alle inzenders moeten 18 jaar of ouder zijn. Alle inzendingen moeten een positieve (in)directe impact hebben op de leerindustrie in ontwikkelingslanden.

Meer over duurzaam leer

Achtergrondinformatie over duurzaamheid in de leersector leest u in het EY-rapport ‘Sustainability in the leather supply chain’: mvonederland.nl/publicatie/sustainability-leather-supply-chain

 

Over de organisatoren van de Sustainable Leather Award

Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die strijdt tegen armoede, onderdrukking en discriminatie. Hivos gelooft in de kracht van mensen in Nederland en in ontwikkelingslanden en zoekt samen met hen naar innovatieve oplossingen in hun situatie en hun omgeving. hivos.nl

‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ (SKA) is een coalitie gecoördineerd door Hivos, die zich sterk maakt voor kinderarbeidvrije productieketens en –zones in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De coalitie bestaat uit de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland. www.stopkinderarbeid.nl.

In 2012 startte Stop Kinderarbeid de campagne ‘We want child friendly shoes‘, waarmee aandacht werd gevraagd voor het probleem van kinderarbeid in de productie van leren schoenen. In 2015 wordt (opnieuw) onderzoek gedaan naar kinderarbeid in de productie van leer en schoenen in Noord-India, waarna een verbetertraject zal starten.

Shoestainable is een Nederlandse organisatie die zich tot doel stelt te zorgen dat schoenmerken transparant worden en duurzamere schoenen gaan maken. Transparantie over de wijze waarop bedrijven hun schoenen laten maken is een eerste stap naar duurzame productie. shoestainable.nl

SLEM is een internationaal instituut voor innovatie en educatie in de schoenenindustrie, gevestigd in Waalwijk. SLEM biedt masteropleidingen en korte cursussen aan internationale studenten, bedrijfsadvies en SLEMinars over innovatieve onderwerpen in de schoenenmode. slem.nl

VGS is de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen, vertegenwoordiger van de schoenenretail in Nederland. Leden zijn Avance, Bristol, Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport, Sacha Shoes, Scapino, Steve Madden en vanHaren Schoenen. rndweb.nl

MVO Nederland is een nationale kennis- en netwerkorganisatie die bedrijven en sectoren inspireert, verbindt en versterkt om steeds verdergaande stappen te zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Inmiddels hebben meer dan 2.000 bedrijven en organisaties zich als partner bij MVO Nederland aangesloten. Elke maand komen daar tientallen partners bij. Deze ondernemingen komen uit alle sectoren en variëren van MKB tot multinationals. MVO Nederland ondersteunt hen met praktische tips, kennisdossiers, praktijkvoorbeelden, trainingen, branchespecifieke of themagerelateerde netwerken en concrete veranderprogramma’s. Samen met ondernemers in de leersector wil MVO Nederland de handelsrelaties met leerproducerende ontwikkelingslanden verduurzamen. www.mvonederland.nl