O My Bag winnaar van ‘Sustainable Leather Award’

Sustainable Leather Award 2015O My Bag heeft de felbegeerde ‘Sustainable Leather Award’ gewonnen. Oprichtster Paulien Wesselink van het Amsterdamse tassenmerk kreeg de prijs op 1 oktober uitgereikt tijdens de landelijke bijeenkomst ‘Grensverleggers in de leersector’ in Utrecht. O My Bag wordt geprezen om het ecologisch gelooid leer dat het merk gebruikt. Dat heeft een belangrijk positief effect op duurzame leerproductie in lagelonenlanden. 

O My Bag wint Sustainable Leather Award 2015

O My Bag brengt al een tijdje ‘faire’ tassen op de markt. Nu gebruikt O My Bag ook ecologisch gelooid leer voor haar ontwerpen. Dat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt bij het looien. De arbeiders in de looierij werken bovendien onder goede omstandigheden.

Eco-leer

In reactie op het winnen van de prijs zei Paulien Wesselink: “Dit is geweldig! We hebben van tevoren samen met onze looier gefilosofeerd over het winnen van de prijs. Hij is vooral blij dat zijn verhaal nu verder wordt verteld. En met het geld willen we een kleinere looidrum kopen, zodat hij ook minder grote hoeveelheden kan looien en daarmee kleinere afnemers van eco-leer kan helpen.”

De drie genomineerden van de Sustainable Leather Award 2015 waren: O My Bag,  tassenmerk MYUZE en chemiebedrijf Stahl.

Aandacht voor duurzaam leer

O My Bag is vandaag gekozen als winnaar van de Sustainable Leather Award door het publiek en een onafhankelijke jury. Daarin zitten Marieke Eyskoot  (sustainable fashion en lifestyle-expert), Ralph Arbeid (leeradviseur met meer dan veertig jaar ervaring in de sector), Marc Vooges (directeur-bestuurder van Sympany, kledinginzamelaar en -handelaar) en Vincent Bogaart (Investor Relations lead bij Pymwymic: een bedrijf dat social investors en social entrepreneurs bij elkaar brengt).

De Sustainable Leather Award is een initiatief van  Hivos/Stop Kinderarbeid, SLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. Zij willen met de prijs aandacht vragen voor duurzaamheid in leer: diervriendelijke veeteelt, de strijd tegen kinderarbeid, verbeterde arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijker looimethoden, biologisch afbreekbaar leer en meer.

De Sustainable Leather Award wil de koplopers in duurzaam leer belonen voor hun inspanningen en andere looierijen, modemerken, designers en retailers inspireren ook gebruik te gaan maken van duurzaam en eerlijk leer.