Mooi en Duurzaam Leer door Aduu Mal

presentatie van Aduu Mal op 28 maart 2015 in Amsterdam
Presentatie van Aduu Mal op 28 maart 2015 in Amsterdam

Afgelopen zaterdag was de presentatie van de collectie van Aduu Mal, een nieuw en bijzonder modemerk dat prachtige jassen, tassen, handschoenen en niet te vergeten: schoenen van duurzaam leer uit Mongolië maakt. De collectie is ontworpen door ontwerper Hans Ubbink. De collectie werd in zijn studio gepresenteerd en als consument kon je de producten zien en bestellen. Shoestainable is gaan kijken en werd gelijk al een beetje hebberig van al die prachtige producten… mooi en ook nog eens dier- en milieuvriendelijk gemaakt, daar willen we meer van!

Het idee achter Aduu Mal

Aduu Mal maakt producten van leer uit Mongolië, van huiden van onder andere paarden, geiten, koeien en yaks. Hiervoor worden huiden gebruikt van dieren die in eerste instantie geslacht worden voor hun vlees. De herders lieten de huiden vaak achter en er werd niets mee gedaan. Aduu Mal gebruikt deze huiden om er mooie leren producten mee te maken. Daarvoor is contact gezocht met lokale leerlooierijen, die het leer op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier looien, zonder chroom en met minder zout- en waterverbruik. Het Nederlandse chemiebedrijf Stahl heeft meegewerkt aan de methode en zijn kennis overgebracht aan de lokale bevolking. Het voordeel van het leer uit Mongolië is dat het diervriendelijk is: de dieren hebben vrij rondgelopen op de vlaktes in Mongolië, en er vindt geen veetransport plaats, omdat de dieren ter plekke worden geslacht. Ook is er een systeem waarmee huiden getraceerd kunnen worden, zodat je altijd kan achterhalen uit welke kudde het dier komt. En zoals al eerder genoemd, de huiden zijn een restproduct. Een heel geschikt restproduct, dat wel. Het extreme klimaat in Mongolië waarin de dieren geleefd bleek een erg goede kwaliteit leer te leveren.

De collectie

Aduu Mal is een collectief, waarbij de aangesloten bedrijven, elk hun eigen Aduu-Mal producten gaan verkopen. Vanaf september komt de collectie in de winkels te liggen. Op de website van Aduu Mal kan je de collectie bekijken en alvast bestellen. Op de website van Aduu Mal is voor elk product aangegeven wat de specificaties zijn van elk product, welk soort leer erin is verwerkt, hoeveel huiden gebruikt zijn en wat de looiduur is.

Er Nairamdal Sneakers (Aduu Mal)
Er Solongo Sneakers (Aduu Mal)

 

 

 

 

 

 

Met Aduu Mal is er een nieuw duurzaam modemerk op de markt bijgekomen, iets waar wij als Shoestainable heel blij mee zijn! Ken je nog een ander merk dat op een bijzondere manier duurzame producten (schoenen) maakt, geef het dan aan ons door, we willen graag in de toekomst meer positieve voorbeelden op onze website laten zien.