Meindl

Logo MeindlMeindl is een familie bedrijf gevestigd in Beieren (Bavaria) dat al sinds 1683 schoenen produceert. Het zijn vooral schoenen bedoeld voor outdoor activiteiten en van een schoen die je de natuur in brengt mag je toch ook verwachten dat deze om de natuur geeft! Op Rank-a-Brand scoort het merk echter maar een E, de laagste score die er is. Hoe komt dit?

Nu geeft Meindl juist aan veel belang te hechten aan duurzame productie. Zo staat in een folder bij de 2013 collectie het volgende:

As a company in the outdoor industry, we regard our commitment here as a duty (…) Our boots and shoes are “ÖKO – lOGIC – pRODuCeD” – which means less waste, durable products and packaging made from almost 100 percent recycled materials. Concerns for the environment also play a part in shoe production. We use ecologically-safe raw materials and pay attention to recyclability. ”

Daarnaast is Meindl met een nieuw concept op de markt gekomen, de identiteit schoen. Hierbij is het leer dat in die specifieke schoen verwerkt zit terug traceerbaar naar het dier waar het vandaan komt. Dit is een mooi initiatief om transparanter te werk te gaan. Voor alle overige schoenen, die niet onder deze lijn vallen, is het echter nog steeds niet duidelijk waar de grondstoffen vandaan komen. Veel informatie biedt dit niet. Zo wordt er bij sociale Issues aangegeven dat in 2008 de Alfons Meindl Social Foundation in het leven is geroepen. Wat deze foundation concreet doet is niet terug te vinden.

Wil jij, als consument en liefhebber van het buitenleven, ook inzicht hebben in hoe jouw schoenen geproduceerd zijn en of je hiermee bijdraagt aan een duurzamere wereld?